1e Echo RTK maairobot zonder draad in het nieuws

Vandaag staat Ergon Robots in het nieuws met de 1e Echo sportveld maairobot in Nederland die banen kan maaien. De Leeuwarder Courant besteedt vandaag aandacht aan de nieuwste aanwinst van de gemeente Noardeast-Fryslan. De maairobot staat op het sportveld bij voetbalvereniging Wykels Hallum te Hallum.

Later op de dag kwam ook Omroep Fryslân nog even een kijkje nemen.

GPS maairobot zonder begrenzing draad

Het grote voordeel van deze TM-1050 is dat hij op basis van GPS coördinaten het gehele sportveld complex kan maaien van 25.000 m2. Omdat deze sportveld maairobot de 1e van Nederland is draait hij momenteel op 1 sportveld maar omdat de andere 2 velden nog niet gereed zijn zullen deze in de loop van het jaar worden toegevoegd.

Deze maairobot met 3 maaikoppen is de kleinste van het merk Echo en is al enkele jaren leverbaar. Echter maaide deze maairobot tot vorig jaar altijd "kris kras" waardoor de kwaliteit van de grasmat wel erg goed was maar niet erg efficiënt.

Maairobot maait rechte banen

Door de nauwkeurige RTK GPS techniek en aangepaste software kan dezelfde maairobot nu 300% meer oppervlak maaien dan voorheen. Een nadeel van deze techniek is echter dat hij niet overal kan worden toegepast. Bijvoorbeeld op plaatsen waar veel begroeiing aanwezig is en de GPS te weinig satellieten kan ontvangen. Het is echter wel zo dat je ook de 2 technieken kunt combineren. Dus op plekken waar de ontvangst slecht is kun je op traditionele wijze "kris kras" maaien en op plekken waar de GPS ontvangst goed is ga je banen maaien.

Een ander groot voordeel van het feit dat je met nauwkeurige GPS techniek werkt is dat op die plekken voor de maairobot geen begrenzingsdraad meer nodig is. Omdat een sportveld regelmatig wordt belucht loop je het risico dat bij maairobots met draad regelmatig de begrenzing draad beschadigd raakt. Voor extra veiligheid plaatsen we dit jaar nog wel begrenzing draad maar vanaf volgend seizoen werken alle Echo GPS RTK maairobots dus zonder draad.