Banen maaien met de Belrobotics GPS RTK TM-2050

Vanaf 2021 is het eindelijk mogelijk om met een Belrobotics robotmaaier banen te maaien. Dit betekent dat deze nieuwe maairobots ongeveer 3x zoveel maaicapaciteit heeft als die van de huidige "Kris Kras" Bigmow robotmaaier.

Details achter de geteste GPS RTK maairobot

In de meeste maairobots zit tegenwoordig wel een GPS ontvanger. In de nieuwe Echo TM-1050 en TM-2050 zit GPS RTK (Real Time Kinematic) dit is een geheel ander principe. Je werkt in dit geval met een rover en een base. Oftewel een basisstation die signalen van GPS Glonass en Galileo combineert en die exacte locatie gegevens naar de maairobot stuurt zodat deze op de cm nauwkeurig weet waar hij zich bevind. Door gebruik te maken van deze techniek is het mogelijk om de maairobot in banen te laten maaien.

Voor en nadelen van deze techniek

Het klinkt natuurlijk fantastisch en je zou denken dat er morgen geen hovenier meer zelf gras hoeft te maaien. Echter bij onze test zagen we dat er onder bomen en tussen hoge gebouwen niet een GPS signaal kunnen krijgen die nauwkeurig genoeg is waardoor het in deze gebieden helaas (nog) niet gaat werken. Een voordeel van RTK is dat je de robot nu veel nauwkeuriger van het ene veld naar een ander veld kunt sturen. Hierdoor zijn ook grote complexen makkelijker te bedienen. Daarnaast hoeft er geen begrenzingsdraad meer in gefreesd te worden, dus dat scheelt in kosten en is de kans op defecten veel kleiner. 

Kosten en capaciteit 

De bestaande Bigmow is te bestellen als GPS RTK uitvoering en wordt dan de TM-2050 genoemd. De hardware is echter behoorlijk kostbaar waardoor je naast een hogere aanschaf van EUR 18.990 ook een abonnement dient af te nemen van EUR 249 per jaar. Mede hierdoor wordt het pas interessant om deze maairobot aan te schaffen wanneer je meer dan 25.000 m2 wenst te maaien. Ook is het zo dat nu elk grassprietje maar 1x wordt gemaaid waardoor je waarschijnlijk 2x per week de velden moet maaien waardoor de netto capaciteit van max. 20.000m2 naar maximaal 35.000m2 gaat. De praktijk moet uitwijzen wat daadwerkelijk de capaciteit zal gaan worden. Ook is er een variant met 3 maaimotoren ipv 5, de BM-1050 voor EUR 12.000 ex.BTW die geschikt is om 25.000 m2 kort te houden. Wat echter vaker voorkomt is dat deze machines in full service contract worden verhuurd.

Onderstaand kun je zien hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat.